Apoteka Male braće

Ljekarna Male braće jedna je od najstarijih u Europi, ali vjerojatno i najstarija po neprekidnosti djelovanja jer je još uvijek aktivna. Kao godina njenog osnutka uzima se godina osnutka samog samostana, 1317. Povijesni podaci o njoj, od nastanka pa do potresa iz 1667. uglavnom su izgorjeli s arhivom i knjižnicom. U početku je ljekarna bila samostanska za potrebe bolesne braće, a služila je i kao izvor za uzdržavanje braće i samostana.
Ljekarna se prvotno nalazila u prizemlju samostana, između sakristije i dvorane kapitula, kako bi bila dostupnija građanima. Tamo je ostala do 1681., kada je premještena u gornji klaustar, u neposrednu blizinu samostanske bolnice. Papa Benedikt XIV. zabranio je 1741. javni karakter samostanskih ljekarni. No, tradicija i starost ljekarništva u Male braće bili su takvi da je papa Pio VI. dozvolio, 1794., njezino daljnje djelovanje. Kada je Dubrovnik, padom Republike, ušao u sastav Austrougarske monarhije, po važećim austrijskim zakonima ljekarnu je smio voditi samo diplomirani ljekarnik. Dok novi ljekarnik nije završio taj studij, car Franjo Josip I. je na molbu uprave samostana, dopustio daljnji rad ljekarne. Prvi diplomirani ljekarnik bio je fra Ivan Evanđelista Kuzmić (1835. - 1880.).
Početkom 20. stoljeća, ljekarna je ponovo vraćena u prizemne prostorije, ali ovoga puta do samog ulaza u samostan, na mjesto na kojemu se i danas nalazi i djeluje. Njene prostorije je uredio i opremio novim namještajem, o vlastitom trošku, ljubitelj dubrovačkih starina i dobročinitelj Ignacije (Inje) Amerling, o čemu svjedoči spomen-ploča u klaustru. U tom prostoru ljekarna još uvijek radi. Neki medikamenti izrađuju se još uvijek po starim fratarskim receptima, pa je ona zahvaljujući tome vrlo poznata u svijetu.

RADNO VRIJEME

 

svakog dana

od 9 do 14 sati

(u zimskom računanju vremena)

od 9 do 18 sati

(u ljetnom računanju vremena)

 

 

 

Napomena:

Muzej u pravilu radi svaki dan u godini, što znači da radi i nedjeljom, te državnim i crkvenim blagdanima, osim: 1.1. prije podne; 24.12. poslije podne; 25.12. čitav dan i 31.12. poslije podne.

KAO ULAZNICA MOŽE SE KORISTITI I DUBROVAČKA KARTICA

(Dubrovnik card)

RASPELO BLAŽA JURJEVA 1428.

© 2023 by COMMUNITY CHURCH. Proudly created with Wix.com

Franjevački samostan Male braće

20000 DUBROVNIK, Placa 30, 

tel. ++ 385 (0)20 641 111;

fax ++ 385 (0)20 641 123

https://malabraca.wixsite.com/pharmacy-museum

E-mail:  mala.braca@du.t-com.hr 

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now